Naam: Jorn van der Knoop
Functie: Netwerk & VOIP Specialist
E-mail: jorn@syntomax.com
Linkedin

Ik heb eerst een studie geschiedenis gedaan. Tijdens deze studie heb ik stage gelopen bij een bedrijf waar geen ICT kennis aanwezig was en ik heb deze rol op mij genomen. Binnen korte tijd heb ik mijzelf veel kennis eigen gemaakt en heb ik meer plezier gevonden in de ICT dan in de studie geschiedenis. Voordat ik bij Syntomax kwam werken heb ik bij een telecomprovider gewerkt waar ik betrokken ben geweest bij het inrichten en opzetten van de infrastructuur en met name met hosted telefooncentrales. VoIP technologie is mijn specialiteit maar ben ook bekwaam met Linux systeembeheer en netwerktechnologie. Zo nu en dan spring ik bij op de Service Desk.

Welke gadget/technologie is voor jou onmisbaar en waarom?

Een goed mechanisch toetsenbord is voor mij onmisbaar. Naast dat het veel prettiger typt dan een membraan toetsenbord maakt het ook heerlijk geluid.

Waar kunnen wij je in jouw vrije tijd vinden?

Buiten het werk om ben ik vooral fervent wandelaar en natuurgenieter.

Hoe zie jij de technologie over 10 jaar:

Het is altijd lastig om de toekomst te voorspellen maar dat geldt dubbel in de ICT wereld. Wel denk ik dat we zeker kunnen zijn dat de ‘IPficatie’ van alles door zal zetten. Steeds meer apparaten, diensten en producten zullen met het internet verbonden worden. Deze trend is al terug te zien in telefonie, waarbij telcos niet of nauwelijks in traditionele spraaktechnologieën investeren maar VoIP steeds gebruikelijker wordt. Consumentenproducten zoals tv’s, koelkastenen lichtschakelaars hebben steeds vaker de mogelijkheid om met het internet verbonden te worden.

Ook verwacht ik dat de trend waarbij steeds meer data over gebruikers wordt verzameld door zal zetten en het waarborgen van de privacy van mensen steeds moeilijker zal blijken. Momenteel verschilt de wetgeving in verschillende landen met betrekking tot welke gegevens wel en niet bewaard mogen worden door bedrijven, en wie er inzage in deze gegevens kunnen krijgen en wanneer. Grote bedrijven zoals Apple, Google en Microsoft ontvangen gebruikersdata in een land en slaan het in een ander land op. In dit soort gevallen is het moeilijk vast te stellen welke wetgeving van toepassing is en wie of wat het recht heeft deze gegevens op te vragen. In een steeds meer geglobaliseerde wereld zal het dus alsmaar moeilijker zijn uniforme privacy standaarden te formuleren.